Kotły

kotly-kotlo-bud-osiekKażdy zakład gastronomiczny, czy też restauracja musi być przygotowana do szybkiej obsługi dużej ilości gości. Często zadajesz sobie pytanie jak oni to robią, że przychodzisz o dowolnej porze dnia, a już czeka na ciebie gorąca zupa podana w kilka minut. Odpowiedzią na twoje pytanie są kotły warzelne. Są to specjalne garnki o dużej pojemności służące do przygotowywania bulionu, który jest bazą do wielu zup.

Z czego zrobione są kotły warzelne?

Kotły w swojej budowie przypominają wielkie garnki wykonane ze stali nierdzewnej posiadające zazwyczaj własne źródło zasilania oraz spust zwalniający i umożliwiający przelewanie bulionu. Nowoczesne kotły posiadają zazwyczaj zbiorniki o podwójnym płaszczu, który gwarantuje ochronę przed przypaleniem. Pomiędzy płaszczami umieszczone są elementy grzewcze, które odpowiadają za równomierne gotowanie lub podgrzewanie całej zawartości kotła. Kotły warzelne na swoim wyposażeniu mają zawory bezpieczeństwa, które w sytuacji niebezpiecznego wzrostu ciśnienia natychmiastowo odcinają źródło prądu. Każdy kocioł na swoim standardowym wyposażeniu posiadać powinien wyprofilowany uchwyt wyposażony w rękojeść zabezpieczający obsługującego przed poparzeniem w czasie podnoszenia pokrywy. Każdy nowoczesny kocioł powinien posiadać regulator temperatury, tablicę sterowniczą, zawory i wiele innych. Wszystkie zabezpieczenia mają służyć bezpieczeństwu oraz zapewnić większą funkcjonalność urządzenia. W miejscach, gdzie kocioł warzelny jest wykorzystywany powinien znajdować się sprawny system wentylacyjny odprowadzający nadmiar pary oraz zapachy z wnętrza.

Kocioł warzelny i źródła zasilania

Przy obsłudze kotła warzelnego musimy pamiętać również o zachowaniu bezpieczeństwa przy rozpalaniu. W przypadku, gdy kocioł warzelny jest opalany węglem należy zapomnieć o stosowaniu płynów rozpalających jak benzyna, nafta, czy spirytus, ponieważ mogą spowodować wybuch lub pożar. W przypadku kotłów elektrycznych należy pamiętać o dbaniu o poziom wody, ponieważ jego brak może spowodować uszkodzenie instalacji. W przypadku, gdy stosowany jest kocioł warzelny zasilany gazem należy najpierw zapalić świecę gazową lub zapałkę, a następnie włączyć zasilanie gazowe. Jeśli ciśnienie w kotle warzelnym przekroczy dopuszczalne ciśnienie należy bezwarunkowo odciąć źródło zasilające oraz uważać na wydobywającą się parę.

Kocioł warzelny i zastosowania

Kotły warzelne obecnie znaleźć można praktycznie w każdej restauracji o żywieniu masowym. Znacząco podnoszą możliwości produkcyjne każdej kuchni, umożliwiając wydawanie posiłków w krótkim okresie czasu. Po za przeznaczeniem gastronomicznym, kotły warzelne stosowane są w przemyśle piwowarskim. Służą do przygotowywania piwa przez stosowanie odpowiedniego ciśnienia.

Dodaj komentarz

Powrót na górę